ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА „НИШКА ПАЛИЛУЛА”
28.04.2011

Општина Палилула је, после Нишке Бање, друга нишка градска општина која je добила своју монографију. Аутор овог вредног издавачког подухвата, који се остварује под покровитељством општине Палилула, је дипломирани социолог Јовица Васић, публициста и дугогодишњи новинар »Народних новина«. Монографију «НИШКА ПАЛИЛУЛА» је графички обликовао Миле Радичевић уз бројна документа и фотографије аутора Мирослава Лавренчића, Јована Шурдиловића, Бранислава Тикића, Драгана Видојковића, Милана Стојановића, Јована Илића, која илуструју деценијски убрзани развој Палилуле.

О значају овог издавачког подухвата, у присуству аутора и издавача, на конференцији за новинаре, која је одржана у Градској општини Палилула говорио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Он је најавио да ће се до овогодишње Палилулске вечери, уз помоћ донатора и очекиване помоћи Града одштампати ово вредно монографско дело. Наговештена је и могућност да Нишки културни центар буде суиздавач монографије и преузме њену даљу дистрибуцију и промоцију на сајмовима књига.

О раду на монографији, у име ауторског тима, говорили су и учесници конференције за новинаре: Миле Радичевић, Бранислав Тикић, Јован Шурдиловић. Промоцији су присуствовали и Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине, Бојан Илић, начелник Управе општине и Драган Видојковић, члан редакционог одбора и аутор једног дела објављених фотографија

По оцени рецензената монографије, проф.др Драгана Николића и проф. др Миомира Наумовића, аутор потврђује своју истраживачку зрелост. „Јовица Васић је у писању монографије »Градска општина Палилула« уложио огроман истраживачки напор и прикупио мноштво података. Те податке, расуте у више десетина библиографских јединица и великом броју разноврсних извора, аутор је узорно хронолошки и предметно обрадио. Детаљно је обрађен период од ослобођења од Турака, када почиње и културни, привредни, урбани и свеколики развој Ниша као модерног града, па све до данас. Васић будуће читаоце зналачки води од тог времена до данас, а свој рад поткрепљује обиљем интересантних чињеница. Маниром искусног писца он их не излаже сувопарно, фактографски, већ им удахњује животност, што је посебан квалитет ове монографије, који доприноси и да се текст чита са лакоћом Монографија представља једну заокружену целини која на најбољи начин одсликава прошлост и садашњост општине Палилула, али шире посматрано, она је и значајан допринос бољем упознавању и историје Ниша.“

Васић се афирмисао као врстан истраживач својим ранијим монографским делима као што су »Јелашница« (1996), »Сто двадесет година Основне школе Ђура Јакшић у Јелашници« (1999), »Нишка Бања« (2007).